Рецепт за бел колач без печење
Кога надвор е топло, а сакаме да јадеме нешто слатко, идеална опција се колачи за кои не е потребно да се вклучи рерната.
Потребни состојки:
За основата:
- 500 гр мелени бисквити
- 200 гр маргарин или путер
- 200 мл млеко
За кремот:
- 600 мл млеко
- 2 пудинга од ванила
- 4 лажици шеќер
- 300 мл шлаг-крем
За шлагот:
- 150 мл шлаг-крем
За декорaција:
- 150 гр бело чоколадо
- 50 мл шлаг-крем
Начин на подготовка:
1. Прво подгответе го кремот за да може да се излади додека го подготвувате остатокот.
2. Во сад измешајте ги пудингот од ванила, шеќерот и 200 мл млеко.
3. Истурете го преостанатото млеко во тенџерето и оставете да зоврие.
4. Кога ќе зоврие, тргнете го настрана и промешајте го подготвениот пудинг.
5. Вратете ја целата смеса да врие.
6. Префрлете го топлиот крем во сад, покријте го со фолија и оставете го да се излади.
7. Во меѓувреме, подгответе ја основата.
8. Во поголем сад додајте ги мелените бисквити и направете вдлабнатина на средина.
9. Продолжете да додавате стопен маргарин или путер и млеко.
10. Измешајте ги состојките, а потоа продолжете да ги соединувате рачно.
11. Со прсти распоредете ја смесата на дното на калапот со димензии 21 х 36 см.
12. Ставете ја основата во фрижидер додека кремот не биде готов.
13. Откако ќе се излади кремот, извадете ја фолијата и измешајте ја со миксер.
14. Одделно измешајте го шлаг-кремот.
15. Во кремот додајте го подготвениот шлаг и измешајте сè.
16. Распоредете го кремот на основата и оставете го во фрижидер.
17. Направете шлаг од другиот шлаг-крем и распоредете го одозгора на кремот, па ставете го во фрижидер.
18. За декорирање, истурете шлаг над белото чоколадо.
19. Растопете го во микробранова печка или на пареа.
20. Кога ќе се излади, распоредете го на колачот.
21. Вратете сè во фрижидер за колачот да се зацврсти и да се излади.
Погледнете го овој совршен предлог за ручек: Модар патлиџан полнет со пилешко месо и зеленчук.