Претходно
Колачиња со вкус на кокос кои им успеваат на сите
Бидејќи нема подобри десерти од оние направени со наши напори, подолу издвоивме еден одличен рецепт што сигурно ќе ве освои на почетокот!
Потребни состојки:
- 220 гр пченично брашно тип 00 или тип 550
- 110 гр кокосово брашно
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 8 гр прашок за пециво
- 2 јајца
- 90 гр масло (кокосово или сончогледово)
- 30 гр млеко
- прстофат сол
За глазура:
- 4-5 лажици ситен шеќер
- 4-5 лажици шеќер во прав
Начин на подготовка:
- Во сад, измешајте го пченичното брашно, брашното од кокос, прашокот за пециво, солта, шеќерот, ванилиниот шеќер и додадете две изматени јајца, млеко и стопено масло и измешајте со вилушка. Потоа рачно измесете го тестото. Тестото ќе биде малку лепливо (ако е премногу лепливо додадете уште една или две лажички брашно, но не претерувајте).
- Од измесеното тесто откинете парчиња тесто со тежина од 12-13 гр и со дланките формирајте топчиња, кои прво ќе ги превртите во ситен шеќер, а потоа во многу шеќер во прав. Топчињата распоредете ги на плех покриен со хартија за печење, оставајќи простор од околу 3-4 см помеѓу секое топче, бидејќи тие малку ќе се рашират за време на печењето.
- Ставете го плехот во загреана рерна на 180 °C и печете помеѓу 13-15 минути. Колачињата мора да останат целосно светли. Извадете ги од рерна и оставете да се оладат. Послужете веднаш или чувајте ги во херметички затворена кутија до 10 дена. Од овој рецепт ќе добиете околу 55-60 колачиња.
Можеби ќе сакате да ги пробате и овие вкусни колачиња со чоколадо кои се подготвуваат за само половина час!