Претходно
Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир
Компирот е извор на гастрономска инспирација и може да се подготви на илјада и еден начин. Дали некогаш сте се обиделе да го испечете во мешавина од путер, пармезан и лук во прав? Тоа е фантастична комбинација која го подобрува вкусот, но и текстурата на компирот.
Потребни состојки:
- 4 помали компири
- 6 лажици путер
- 3 лажици рендан пармезан
- лук во прав по вкус и желба
- сол и бибер по вкус и желба
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
- Се топи путерот и се става во правоаголен огноотпорен сад и се шири рамномерно на дното.
- Путерот зачинете го со пармезан и лук во прав.
- Добро измијте ги компирите. Исушете ги и пресечете го на половина. Ставете ги компирите во рерната на стопен путер со кората свртена нагоре.
- Ставете сол и бибер по вкус и желба.
- Ставете го печениот компир во рерна околу 40 до 45 минути, или додека не е готов.
- Оставете ги компирот да се излади најмалку пет минути пред да го извадите од огноотпорниот сад. Ако се обидете да ги извадите топол од садот, крцкавата кора ќе се распадне и ќе остане на дното на садот.
- Послужете со кисела павлака и свежи билки. Добар апетит!
Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за бургери со моркови и грав.