Чоколаден пудинг без шеќер и брашно од кој ќе бидете сити половина ден
Пудингот што не се готви е идеален за брз појадок или брза вечера, а најдобро од сè е што можете да јадете онолку колку што сакате. Без разлика дали избегнувате шеќер и брашно затоа што сакате да изгубите тежина или ви треба дополнителна доза протеини, овој пудинг е идеален десерт за вас. Благодарение на високиот гликемиски индекс, ќе поминат неколку часа пред да огладните.
Потребни состојки:
- 1/2 авокадо
- 1 лажица лешници
- 1 лажица чиа семе
- 1/2 лажиче семе од сусам
- 1 лажичка семки од тиква
- 1/2 лажиче цимет
- 1/2 лажица путер од кокос
- 3 лажички какао
- 1 зрела банана
- 2 лажички мед или агавин сируп по желба
- црно чоколадо за украсување
Начин на подготовка:
1. Потопете го чиа семето во половина чаша топла вода.
2. Преполовете го авокадото, извадете ја коската и излупете го.
3. Измешајте ги лешниците, семето од сусам, семките од тиква и измешајте ги во мелница за кафе или со миксер.
4. Додајте ги бананата, авокадото, омекнатиот путер, чиа семето со водата и циметот и мешајте во миксер или блендер најмалку една минута за да го направите пудингот колку што е можно повеќе кремаст.
5. Додавајте вода додека не ја добиете посакуваната густина. Украсете со рендано чоколадо.
Совет: Можете да ги замените лешниците со бадеми или ореви, а семињата можете да го изберете по желба. Ако немате авокадо, може да употребите двојно поголема количина путер од кокос.
Погледнете како да направите супа од сладок компир и црвена леќа.