Богата торта со бадеми: Торта „Опера“
Со богатиот ганаш од слатка павлака и чоколадо, мешавината на состојки во оваа торта создава совршен вкус.
Потребни состојки:
За бисквит:
- 6 белки
- 30 грама шеќер
- 225 грама мелени бадеми
- 225 грама шеќер во прав
- 6 јајца
- 70 грама брашно
- 45 грама путер
За сируп:
- 1,25 децилитри вода
- 80 грама шеќер
- 1 и ½ лажица инстант кафе
За крем:
- 2 лажици инстант кафе
- 2 лажици врела вода
- 100 грама шеќер
- 60 милилитри вода
- 1 јајце
- 1 жолчка
- 200 грама путер
За ганаш:
- 250 грама црно чоколадо
- 1,25 децилитри млеко
- 60 милилитри слатка павлака
- 60 грама путер
За глазура:
- 150 грама чоколадо за готвење
- 115 грама путер
Начин на подготовка:
За бисквитот, загрејте ја рерната на 220 °C. Покријте два плеха за печење (30×40 цм) со хартија за печење. Прво изматете го шеќерот и матете додека не стане цврст и потоа изматете ги бадемите, шеќерот во прав и јајцата и мешајте околу 3 минути на средна брзина додека не добиете пенеста смеса, а потоа додајте го и брашното. Потоа нежно изматете ги белките од јајцата со шпатула, а потоа и стопениот путер. Поделете ја смесата во два плеха и израмнете ја површината. Печете околу 5-7 минути, а бисквитот треба да има светлокафеава боја. Извадете го од рерната, покријте го со парче хартија за печење, внимателно свртете го и извадете ја хартијата за печење. Превртете ја хартијата и покријте го бисквитот со чистата страна од хартијата. Оставете го да се излади на собна температура.
За сирупот измешајте ги сите состојки во тенџере и оставете го да зоврие. Потоа оставете го да се излади.
За кремот, растопете го инстант кафето во врела вода. Варете ги шеќерот и водата и мешајте додека не се стопи шеќерот. Потоа продолжете да готвите без мешање додека не зоврие сирупот. Изматете ги јајцето и жолчката додека смесата не стане светла и пенеста. Потоа, мешајќи со најмала брзина, додајте го сирупот. Потоа, малку зголемете ја брзината и мешајте уште 5 минути додека смесата не се згусне. Изматете го омекнатиот путер со лажица и додајте 2 лажици во смесата, мешајќи со средна брзина. На крај, зголемете ја брзината и матете ја смесата сè додека да згусне кремот. Додајте го кафето и оставете го кремот да отстои 20 минути во фрижидер додека не се згусне за да можете да го наполните бисквитот.
За ганашот, искршете го чоколадото во сад. Загрејте ги млекото и павлаката и прелијте го чоколадото. Оставете го една минута, а потоа промешајте додека не се стопи целото чоколадо и не добиете мазна и сјајна смеса. Изматете го путерот додека не стане кремаст, потоа измешајте го со ганашот. Оставете го во фрижидер околу 20 минути додека не се стврдне, но мешајте го на секои 5 минути.
Исечете ги бисквитите за да добиете два листови од 25×25 см и два од 25×12,5 см. Поставете го поголемото парче на подлогата, прелијте го со сируп и премачкајте го со ¾ од кремот. Ставете две помали парчиња на врвот, прелијте ги со сируп и премачкајте ги со ганаш. Покријте со последното парче, прелијте со сируп и премачкајте со преостанатиот крем. Оставете ја тортата барем еден час или максимум 6 часа за да се излади добро.
За глазурата, во тава стопете го путерот додека не зоврие. Тргнете го настрана и извадете ја пената. Истурете го чистиот течен путер во сад и исфрлете го белиот остаток. Растопете го чоколадото, измешајте го со путерот и рамномерно прелијте ја тортата. Ставете ја тортата повторно во фрижидер и кога ќе се излади, исечете ја по желба.
Совет: Бисквитот можете да го испечете претходниот ден и да го чувате на собна температура. И сирупот можете да го направите однапред бидејќи може да стои во фрижидер една недела. Кремот и ганашот можете да ги подготвите 3 дена порано и да ги чувате во фрижидер, но пред употреба, оставете го на собна температура.
Погледнете го овој рецепт како да направите плескавици од сардини.