Нов тренд во исхраната: Зошто лененото семе станува сè популарно?
Додека семките од чиа се попопуларни за употреба во рецепти како овесна каша или дури и пудинг, ленените семиња се состојка на која треба да почнете да обрнувате внимание.
Без разлика дали го купувате цело или го мелете, доволно е да додавате само една лажица ленено семе во вашето секојдневно мени за да ги почувствувате неговите придобивки.
Од подобрување на варењето и намалување на ризикот од болести до подобрување на когнитивната функција, постојат многу начини на кои додавањето ленено семе во вашите рецепти може да помогне во подобрувањето на вашето целокупно здравје.
Според експертите, овие семиња се користат уште од почетокот на цивилизацијата и оттогаш еволуирале во заедничка функционална прехранбена состојка – што значи дека тие можат да обезбедат придобивки за одредени функции или целокупното здравје на вашето тело.
Тие се богати со омега-3 масни киселини
Лененото семе е исклучително богато со алфа-линолеинска киселина, форма на омега-3 масни киселини кои се неопходни за здравјето на срцето, мозокот и зглобовите. Тие помагаат во намалување на воспалението, одржуваат здрав крвен притисок и може да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Висока содржина на влакна
Лененото семе е исклучително богато со диетални влакна. Влакната се важни за варењето бидејќи помагаат во одржување на редовните дигестивни функции и ја поддржуваат здравата цревна флора. Тие, исто, така можат да помогнат во регулирање на нивото на гликоза во крвта, намалување на холестеролот и одржувањето на здрава тежина.
Природен извор на антиоксиданси
Лененото семе е богато со антиоксиданси кои помагаат во заштитата на клетките од оксидативен стрес, кој е поврзан со развојот на многу болести, вклучувајќи срцеви заболувања, одредени видови на рак и невродегенеративни нарушувања.
Тие можат да го намалат ризикот од одредени видови на рак
Истражувањата покажале дека консумирањето ленено семе може да го намали ризикот од одредени видови на рак, како што се ракот на дојката, простатата и дебелото црево.
Тие помагаат да се одржи здрава кожа и коса
Лененото семе е богато со есенцијални масни киселини, витамин Е и други хранливи материи кои се корисни за здравјето на кожата и косата. Редовното консумирање ленено семе може да ја подобри хидратацијата на кожата, да го намали воспалението и да промовира здрав раст на косата.
Истражувањата покажале дека консумирањето ленено семе може да помогне и во намалувањето на нивото на холестерол во крвта. Друга придобивка за срцето на лененото семе е тоа што може ефикасно да го намали крвниот притисок, што е важно за спречување на срцеви и мозочни удари.
Како да користите ленено семе?
- Додадете го во смуди
- Додадете го во овесната каша
- Посипете врз тост од авокадо
- Измешајте го со тесто за палачинки или вафли
- Користете го со прелив од јогурт
Откако прочитавте за придобивките од лененото семе, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за лековит напиток од ленено семе: Ги исфрла токсините, го топи целулитот, помага за чир и гастритис.
Извор: ljepotaizdravlje.hr