Претходно
„Атом“: Популарно мезе во турската кујна
Ова мезе е наречено „Атом“ затоа што се прави со најлутите пиперки од турската кујна. Како што можеби знаете, консумирањето лути пиперки има ефект на зајакнување на апетитот и поради оваа причина повеќето од рестораните нудат „Атом“ мезе во своето мени.
Потребни состојки:
- 500 милилитри јогурт/павлака
- 1 чешне лук, мелен или по вкус
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица путер
- 5 суви и лути пиперки
Начин на подготовка:
- Ставете го јогуртот во сад и додадете го мелениот лук. Потоа, измешајте ги добро.
- Ставете путер и маслиново масло во тава и мешајте додека путерот не се стопи добро. Потоа додадете ги сувите пиперки и пржете околу 1-2 минути на средна топлина.
- Распределете ја смесата со пиперките врз јогуртот рамномерно со лажица. Уживајте!
Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за јајла чорба со јогурт.