Претходно
Без печење: Рецепт за фини протеински барови
Енергетските барови лесно може да се направат во вашиот дом. Со добар блендер, целиот процес ќе трае помалку од 10 минути. Најтешкиот дел е да се чека да се олади во фрижидерот.
Благодарение на овесот, оревите, но и путерот од кикиритки, овие барови се добар извор на протеини, но и диетални влакна и здрави масти.
Потребни состојки:
За баровите:
- 80 гр овесни снегулки
- 35 гр ореви
- 8 до 10 меки урми
- 4 лажици мед или јаворов сируп
- 2 лажици путер од кикиритки
- 2 лажици прелив од чоколадо
- ½ лажички цимет
- малку сол
За преливот:
- 50 гр чоколадо
- 2 лажици кокосово масло
- грст орево
- малку сол
Начин на подготовка:
- Во блендер, мелете го овесот во ситен прав.
- Додадете ореви, урми, јаворов сируп, путер од кикиритки, цимет и сол. Измешајте сè заедно додека не добиете мека смеса.
- Рачно измешајте го преливот од чоколадо во смесата и префрлете ја во плех претходно обложен со хартија за печење.
- Добро притиснете ја смесата во плехот.
- Растопете го чоколадото и кокосовото масло во микробранова печка во кратки интервали додека не добиете убава глазура.
- Истурете ја глазурата врз исцедената смеса, украсете со малку сол и парчиња ореви.
- Ставете во фрижидер за да ја компресирате смесата најмалку еден час. Добар апетит!
Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за вкусен и брз мус со црно чоколадо и јогурт.