Без печење: Рецепт за фини протеински барови

Без печење: Рецепт за фини протеински барови

Енергетските барови лесно може да се направат во вашиот дом. Со добар блендер, целиот процес ќе трае помалку од 10 минути. Најтешкиот дел е да се чека да се олади во фрижидерот.

Благодарение на овесот, оревите, но и путерот од кикиритки, овие барови се добар извор на протеини, но и диетални влакна и здрави масти.

Без печење: Рецепт за фини протеински барови

Потребни состојки:

За баровите:

  • 80 гр овесни снегулки
  • 35 гр ореви
  • 8 до 10 меки урми
  • 4 лажици мед или јаворов сируп
  • 2 лажици путер од кикиритки
  • 2 лажици прелив од чоколадо
  • ½ лажички цимет
  • малку сол

За преливот:

  • 50 гр чоколадо
  • 2 лажици кокосово масло
  • грст орево
  • малку сол

Начин на подготовка:

  1. Во блендер, мелете го овесот во ситен прав.
  2. Додадете ореви, урми, јаворов сируп, путер од кикиритки, цимет и сол. Измешајте сè заедно додека не добиете мека смеса.
  3. Рачно измешајте го преливот од чоколадо во смесата и префрлете ја во плех претходно обложен со хартија за печење.
  4. Добро притиснете ја смесата во плехот.
  5. Растопете го чоколадото и кокосовото масло во микробранова печка во кратки интервали додека не добиете убава глазура.
  6. Истурете ја глазурата врз исцедената смеса, украсете со малку сол и парчиња ореви.
  7. Ставете во фрижидер за да ја компресирате смесата најмалку еден час. Добар апетит!

Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за вкусен и брз мус со црно чоколадо и јогурт.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар