Црвена кадифена торта: Најубавиот и најсочниот десерт што ќе го пробате

Црвена кадифена торта: Најубавиот и најсочниот десерт што ќе го пробате

Совршен кремаст десерт што вреди да се направи.

Црвена кадифена торта: Најубавиот и најсочниот десерт што ќе го пробате

Потребни состојки:

За кората:

  • 250 грама брашно
  • 2 јајца
  • 2-3 лажици какао во прав
  • 115 грама маргарин
  • 300 грама шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер или 1 лажичка екстракт од ванила
  • 240 мл јогурт
  • половина лажичка сол
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка оцет
  • 3 лажици екстракт од јагода или црвена боја за колачи

За кремот:

  • 360 мл слатка павлака
  • 460-500 гр сирење маскарпоне
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 115 гр шеќер во прав

Начин на подготовка на кората:

1. Измешајте ги брашното, какаото и солта во пластичен сад.

2. Во друг сад измешајте ги екстрактот јагода и јогуртот додека не ја постигнете саканата боја.

3. Во третиот сад измешајте го маргаринот со миксер. Кога смесата ќе стане кремаста, измешајте ја со шеќерот и ванилиниот шеќер сè додека убаво не се соедини и стане повторно кремаста. Додајте две јајца и продолжете да мешате. Кога смесата ќе стане хомогена, полека додајте ја содржината од првиот и од вториот сад.

4. Ставете сода бикарбона во чаша и прелијте ја со оцет и додајте ја во смесата, па измешајте. Поделете ја смесата на два идентични делови пред печење.

5. Тортата треба да има 4 слоја, па затоа најдобро е да се испечат 2 кори, а по печењето, повторно да се преполови секоја од нив.

6. Печете околу 25-30 минути на температура од 180 °С. Откако малку ќе се изладат корите, ставете ги во замрзнувач околу еден час. Кога ќе се изладат, ќе ги исечете полесно.

Начин на подготовка на кремот:

1. Во еден сад измешајте ја павлаката, а во друг сирењето маскарпоне, ванилиниот шеќер и шеќерот во прав. Кога ќе добиете хомогена смеса, постепено додајте ја изматената слатка павлака и измешајте сè заедно.

Премачкајте ја кората со крем, па преклопете ја со друга кора и така сè додека не се потрошат сите кори. Можете да ја декорирате тортата со свежи јагоди или малини.

Прочитајте кои се 5-те најчести грешки при подготовката на палачинки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар