Како да направите помфрит без компири?
Со овој гарнир не ви е потребно ниту главно јадење, а овој рецепт ќе ги воодушевите сите оние што мислат дека на доброто парче месо му недостасува нешто ако не е сервирано со компири.
Потребни состојки:
- 950 милилитри млеко
- 250 грама палента
- 2 лажици путер
- 70 грама козјо сирење
- лажичка сол
- малку бибер
- 3 лажици растително масло
Начин на подготовка:
1. Загрејте го млекото на средна температура и мешајте.
2. Полека истурете ја во палентата и мешајте додека не се изедначи смесата. Намалете ја температурата и мешајте околу 5 минути.
3. Додајте ги сирењето и путерот и малку бибер и сол.
4. Мешајте додека има грутки, а потоа турете ја смесата во плитка тава што претходно ќе биде премачкана со путер или во која има ставено мрсна хартија за печење.
5. Распоредете ја смесата рамномерно и оставете ја да отстои околу 20 минути, а потоа ставете ја да стои во фрижидер околу 1 час.
6. Извадете ја палентата од фрижидерот и превртете ја тавата на чиста работна површина. Исечете ленти од палентата со големина на помфрит, но сепак малку подебели.
7. Загрејте ја тавата со масло и пржете ги лентите од палента околу 2-3 минути од секоја страна.
8. Кога ќе бидат готови, ставете ги лентите на кујнска хартија за да се исцеди вишокот мрснотии. Сервирајте ги со главното јадење или во комбинација со сос по ваш избор.
Погледнете ги и овој рецепт како да направите полнет кромид.