Претходно
Пченкарни лепчиња со мед од рузмарин и лимон
Овој рецепт за пченкарни лепчиња доаѓа од домородните Американци, а погледнете како можете да ги подготвите и вие.
Потребни состојки:
За лепчињата:
- 125 милилитри вода
- 2 лажици мед
- 250 г пченкарно брашно
- 1 лажица сода бикарбона
- 1 лажица сечкан млад кромид (за украсување)
- растително масло за пржење
За медот:
- 1 мал лимон
- 3 гранчиња свеж рузмарин
- 250 г мед
Начин на подготовка на лепчињата:
- Во мала тава ставете ги водата и медот да зовријат на средна топлина.
- Во голем сад ставете го пченкарното брашно, содата бикарбона и кромидот. Додајте ја смесата со вода и мешајте додека не се формира густо тесто. Потоа разделете го тестото на 8 мали кругчиња.
- Ставете го растителното масло во тава и загрејте го на средна топлина. Проверете со термометар додека не регистрира 350 степени.
- Ставете ги кругчињата едно по едно во тавата. Пржете ги околу 1 минута од двете страни се додека не добиете златно кафена боја.
- Користејки спатула, извадете ги и оставете ги да се исцедат на хартија. Послужете со медот со рузмарин и лимон.
Начина на подготовка на медот:
- Излупете ја кората од лимонот на долги ленти. Оставете го лимонот за друга употреба.
- Во мало тенџере, комбинирајте ја кората од лимонот со рузмаринот. Мешајте со дрвена лажица. Потоа додадете го медот и гответе на средна топлина околу 10 минути. Мешајте повремено и не оставајте да зоврие.
- Отстранете го од топлината и оставете 30 минути да се олади. Чувајте го медот неколку недели во херметички сад на собна температура.
Погледнете го овој рецепт за кремаста торта со банани.