Совршен десерт за посната бадникова трпеза: Компот со суво овошје

Совршен десерт за посната бадникова трпеза: Компот со суво овошје

Компотот со суво овошје е десерт без кој не може да го замислиме Бадник. И не само тоа, неговиот опоен мирис на јаболка, кајсии, сливи, цимет и каранфилче ја дополнува празничната атмосфера, а овие состојки ни помагаат и побрзо и полесно да ја обработиме внесената храна.

Совршен десерт за посната бадникова трпеза: Компот со суво овошје

Потребни состојки:

  • 200 г суви сливи
  • 100 г сушени парчиња јаболка
  • 100 г суви кајсии
  • 100 г суво грозје
  • 100г суви смокви
  • 5-6 каранфилчиња
  • 1 портокал
  • 2 стапчиња цимет
  • 1-2 парчиња ѕвездест анасон
  • 2 литри вода
  • мед – по вкус

Начин на подготовка:

  1. Исплакнете го овошјето и префрлете го во тенџере. Додајте ладна вода заедно со зачините.
  2. Почекајте содржината да зоврие, намалувајќи ја температурата и гответе на тивок оган околу 20-25 минути, но не претерувајте за овошјето да ја задржи својата убава форма.
  3. Потоа додадете портокали исечени на подебели парчиња. Тргнете го компотот од оган за да се излади.
  4. Кога компот ќе достигне собна температура, засладете со мед по желба.
  5. Послужете го компотот со суво овошје на собна температура или изладен.

Можеби сакате да го дознаете и рецептот за двојно чоколадно задоволство: Празнична торта која ќе ве воодушеви!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар