Потпечен компир со кашкавал: Гурмански рај поради кој ќе заборавите на месото!
Кој не сака потпечени компири, а уште пак во комбинација со кашкавал!?
Потребни состојки:
- 1 кг компири
- 500 мл топло млеко
- 150 грама рендано полутврд кашкавал
- 50 грама рендано тврд кашкавал
- 50 грама брашно
- 50 грама путер
- 3 лажици сечкан магдонос
- 1 лажичка сенф
- Мускатно оревче
- Сол и бибер
Начин на подготовка:
Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња. Ставете ги во тенџере со ладна вода, посолете и пуштете ги на силна температура. Кога водата ќе зоврие оставете ги да се варат 10 минути.
Исцедете ги компирите и наредете ги во подмачкан сад за печење.
Подгответе го бешамел сосот така што прво на загреан путер малку ќе го пропржите брашното, а потоа постепено ќе го додавате млекото со непрекинато мешање за да избегнете создавање на грутки.
Сосот нека се готви околу 4 минути, а потоа тргнете го од оган и додадете ги мускатното оревче, биберот, сечканиот магдонос, сенфот и двата вида кашкавал.
Подготвениот сос прелијте го врз компирите, малку промешајте и печете на 180 степени околу 45 минути.
Пробајте ги и овие полнети домати – совршен летен и лесен ручек.