Крем од кафе со прелив од портокал
Десерт со стил, како создаден за совршен завршеток на одлична вечераПотребни состојки (за кремот):
- 300 г маскарпоне сирење
- 85 г шеќер во прав
- 5 лажици јако сварено кафе (нес, еспресо)
- 280 г изматена хопла
Потребни состојки (за преливот):
- 175 г рендано чоколадо
- 50 г путер
- 5 лажици млеко
- 1 лажица рендана кора од портокал
Подоготовка: Во сад изматете ги маскарпонето, шеќерот и оладеното кафе. Во друг сад изматете ја хоплата и така изматена додајте ја во смесата со маскарпоне. Убаво измешајте. Смесата распоредете ја во 6 чаши, покријте ги со фолија и ставете ги во фрижидер. Во сад, на пареа растопете ги чоколадото, путерот и млекото. Оставете да се растопи чоколадото. Тогаш, тргенете го од оган и ставете ја кората од портокал. Убаво измешајте со преливот. Преливот ставете ги врз кремата од чоколадо.
———————————————————————————————————————————————————————
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.