Ледено тајландско кафе со шмек на бадем

Ледено тајландско кафе со шмек на бадем

Силно и освежително – најдобро за во лето!

0-ledeno-tajlandsko-kafe-so-shmek-na-badem-kafepauza.mk

Потребни состојки за 4 чаши кафе:
  • 960 мл силно подготвено кафе
  • 480 мл пола-пола или слатка павлака
  • 3 лажици гранулиран шеќер
  • 3 мешунки кардамом
  • ¼ лажичка екстракт од бадем
  • Mраз
Начин на подготовка:
  1. Згмечете ги мешунките кардамом за да го испуштат својот вкус и арома. Во аван, нежно гмечете ги додека надворешната лушпа не пукне. Ако немате аван, поставете ги на штица за сечење и со задната страна од голем нож силно удирајте по мешунката сè додека не се скрши.
  2. Во тенџерче на умерена топлина, варете ги пола-полата (или слатката павлака), шеќерот и мешунките од кардамом додека не зовријат, а потоа околу 15 минути оставете ја смесата да се олади. Потоа, тргнете го кардамомот и додадете екстракт од бадем.
  3. Наполнете 4 високи чаши со мраз. Поделете ја смесата помеѓу 4-те чаши, а на крај турете го кафето.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Живее за добра книга и дише преку пишаниот збор. Кога би можела, цел живот би патувала, би читала и би гледала филмови. Вљубеник во фотографијата и класиката. Оптимист и поборник за љубов. Модата е нејзиниот начин да го изрази своето мислење и став. Животот за неа е уметност, филозофија и добра храна.

Поврзани содржини

Остави коментар