Одличен предлог за ручек: Италијански рецепт со модар патлиџан и тиквички

Одличен предлог за ручек: Италијански рецепт со модар патлиџан и тиквички

Едно од најпопуларните јадења на Сицилија е капоната чија главна состојка е сезонскиот зеленчук. Во продолжение прочитајте го нашиот рецепт кој е брз и лесен за приготвување.

Одличен предлог за ручек: Италијански рецепт со модар патлиџан и тиквички

Потребни состојки:

  • 1 голем патлиџан (околу 500 грама)
  • 1 голема тиквичка
  • 1 главица кромид
  • чили
  • 150 грама домати
  • целер
  • 40 грама капарис
  • 40 грама зелени маслинки
  • 40 грама суво грозје
  • 1 лажица шеќер
  • 150 милилитри пасирани домати
  • 1 лажица рендано темно чоколадо
  • 40 грама бадеми
  • нане
  • масло за пржење
  • маслиново масло
  • сол

Начин на подготовка:

1. Модриот патлиџан и тиквичките исечкајте ги на коцки со големина од 2 сантиметри. Ситно исечкајте ги доматите и кромидот. Посолете го модриот патлиџан, а потоа префрлете го во цедалка да се исцеди.

2. Пржете ги модриот патлиџан и тиквичките додека не поруменат, а потоа префрлете ги на хартиена крпа која ќе го впие вишокот масло.

3. Пржете ги кромидот и целерот додека не омекнат, а потоа додадете чили доколку користите. Додадете ги доматите, па пржете уште неколку минути.

4. Додадете ги сувото грозје, шеќерот, маслинките, пасираните домати, чоколадото и на крајот додадете капарис. Продолжете да го пржите зеленчукот на намалена температура.

5. Тргнете ја тавата оган и оставете го зеленчукот да се излади на собна температура, па посолете по потреба. Во меѓувреме пропржете ги бадемите, а потоа додадете ги заедно со нането пред послужување. На здравје!

Откако го прочитавте нашиот денешен рецепт, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за модар патлиџан полнет со пилешко месо и зеленчук.

Извор: punkufer.dnevnik.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар