Велигденска торта: Лесна за подготовка, без печење

Велигденска торта: Лесна за подготовка, без печење

Многу вкусна торта идеална за празнични пригоди.

Велигденска торта: Лесна за подготовка, без печење

Потребни состојки:

  • 150 грама мелени бисквити
  • 100 грама мелени ореви
  • 100 грама растопен путер
  • 100 грама суво грозје потопено во рум
  • 100 грама желе бонбони
  • 2 лажици млеко или сок
  • 200 мл слатка павлака
  • 100 грама кисела павлака
  • 1 ќесичка желатин
  • ореви или чоколадо за декорирање
  • 500 грама јагоди или друго овошје (малини, капини, банани)

Начин на подготовка:

Ставете ги мелените бисквити во сад, додајте ги оревите, сувото грозје и исечканите желе бонбони. Додајте ги растопениот путер и 2 лажици сок или млеко. Мешајте ја смесата додека не се соедини. Турете ја смесата во плех и притиснете ја со лажица до дното за да ја израмните.

Оставете ја смесата да стои во замрзнувач 30 минути. Во меѓувреме, изматете ги слатката и киселата павлака. Стопете го желатинот како што пишува во упатството за употреба и полека додајте го шлагот. Внимавајте да не ја изматите киселата павлака премногу и да се направат грутки. Наредете половина сантиметар шлаг на смесата од замрзнувачот и потоа наредете јагоди. Додајте го остатокот од шлагот и израмнете. Одозгора ставете чоколадна глазура или мелени ореви. Оставете ја тортата да отстои во фрижидер преку ноќ.

Напомена: Не е потребно да додавате шеќер.

Погледнете го овој рецепт за „зебра“ палачинки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар