Вкусна летна торта со крем и овошје

Вкусна летна торта со крем и овошје

Лесен и убав десерт совршен за летните денови

1-vkusna-letna-torta-so-krem-i-ovoshje-kafepauza.mk

Потребни состојки (за 12 послужувања):
За тортата:
  • 115 г путер, омекнат на собна температура 1 час
  • 290 г шеќер
  • 3 големи јајца
  • 220 г сенаменско брашно
  • 1 лажичка сол
  • 3,5 лажички прашок за пециво
  • 300 мл млеко
  • 2 лажички екстракт од ванила
За кремот:
  • 470 мл шлаг/хопла
  • 230 мл кисела павлака
  • 30 г шеќер во прав
  • Прстофат сол
Овошје:
  • 2 праски, на парчиња
  • 1 кајсија, на парчиња
  • 70 г јагоди, исецкани
  • 70 г капини
Начин на подготовка:
  1. Рерната загрејте ја на 180 степени. Тавчето со димензии 22×33 см премачкајте го со зејтин.
  2. Со миксер во длабок сад изматете ги омекнатиот путер и шеќерот, сѐ додека не станат лесни и воздушести. Потоа, додадете ги јајцата и мешајте додека смесата не стане кремава. Ставете ги и брашното, солта, прашокот за пециво, млекото и екстрактот од ванила. На ниска брзина, матете уште 30-на секунди, а потоа на средна брзина уште 3 минути.
  3. Во подготвеното тавче ставете ја смесата и оставете да се пече 40-45 минути на 180 степени. Кога ќе биде готова, оставете ја целосно да се излади барем еден час.
  4. Во друг сад изматете ги шлагот/хоплата, павлаката, шеќерот во прав и солта. Кога смесата ќе биде готова, прелијте ја изладената торта.
  5. На крајот, врз кремот ставете го исецканото овошје.
  6. Чувајте ја во фрижидер сѐ до послужувањето.

2-vkusna-letna-torta-so-krem-i-ovoshje-kafepauza.mk 3-vkusna-letna-torta-so-krem-i-ovoshje-kafepauza.mk

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Дипломиран преведувач и толкувач. Непоправлив перфекционист. Љубопитна, интуитивна и насмеана. Ја сака уметноста и културниот живот. Идеалист. Верува во астрологија, убаво утринско кафе и позитивно размислување.

Поврзани содржини

Остави коментар