Турска кујна: Рецепт за јајла чорба со јогурт

Турска кујна: Рецепт за јајла чорба со јогурт

Турската јајла чорба е една од најпознатите чорби на класичната турска кујна. Во турската култура, јогуртот има многу посебно место и го користат во комбинација со безброј јадења како ќебапи, мезе, како и главни јадења.

Турска кујна: Рецепт за јајла чорба со јогурт

Потребни состојки:

  • 60 гр ориз
  • 700 милилитри вода
  • 250 милилитри јогурт
  • 1 жолчка од јајце
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици путер (или маргарин)
  • 2 лажици нане во прав

Начин на подготовка:

  1. Прво измијте го оризот и потоа ставете го во тенџере заедно со 500 милилитри вода, додајте сол и варете околу 15 минути, додека не омекне. Потоа намалете ја топлината.
  2. Во сад, изматете го јајцето, ставете јогурт, брашно и 200 милилитри вода и добро измешајте.
  3. Додадете ја смесата со јогурт во тенџерето и промешајте полека за да оставите оризот и јогуртот добро да се измешаат. Постојано мешајте додека не зоврие (варете околу 10 минути).
  4. Во посебна тава, стопете го путерот и додадете го нането, промешајте неколку пати и потоа истурете го во чорбата.

Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за бургери со тиквички и пилешко.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар