Претходно
Турска кујна: Рецепт за јајла чорба со јогурт
Турската јајла чорба е една од најпознатите чорби на класичната турска кујна. Во турската култура, јогуртот има многу посебно место и го користат во комбинација со безброј јадења како ќебапи, мезе, како и главни јадења.
Потребни состојки:
- 60 гр ориз
- 700 милилитри вода
- 250 милилитри јогурт
- 1 жолчка од јајце
- 1 лажичка сол
- 2 лажици путер (или маргарин)
- 2 лажици нане во прав
Начин на подготовка:
- Прво измијте го оризот и потоа ставете го во тенџере заедно со 500 милилитри вода, додајте сол и варете околу 15 минути, додека не омекне. Потоа намалете ја топлината.
- Во сад, изматете го јајцето, ставете јогурт, брашно и 200 милилитри вода и добро измешајте.
- Додадете ја смесата со јогурт во тенџерето и промешајте полека за да оставите оризот и јогуртот добро да се измешаат. Постојано мешајте додека не зоврие (варете околу 10 минути).
- Во посебна тава, стопете го путерот и додадете го нането, промешајте неколку пати и потоа истурете го во чорбата.
Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за бургери со тиквички и пилешко.