Тоскански рецепт за пилешко со тестенини: Се топи во уста!

Тоскански рецепт за пилешко со тестенини: Се топи во уста!

Денес ви споделуваме рецепт кој е типичен за италијанскиот регион Тоскана кој се состои од тестенини со пилешко во кремаст сос со пармезан, спанаќ и сушени домати.

Тоскански рецепт за пилешко со тестенини: Се топи во уста!

Потребни состојки:

  • 4 парчиња пилешки гради без коски
  • 400 милилитри крем за готвење
  • 100 грама листови свеж спанаќ
  • 45 грама рендан пармезан
  • 30 грама суви домати
  • 2 лажици растително масло
  • 2 лажици путер
  • кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 лажичка лук во прав
  • ¼ лажичка сув босилек
  • ¼ лажичка суво оригано
  • ¼ лажичка сува мајчина душица
  • ¼ лажичка сув мајоран
  • сол и бибер по желба

Начин на подготовка:

1. Зачинете ги пилешките гради со сол, бибер, сув босилек, оригано, мајчина душица, мајоран и лук во прав.

2. Загрејте го растителното масло во тава и пропржете ги од секоја страна околу 6 до 8 минути. Извадете го пилешкото од тавата и оставете го на страна.

3. Во истото тавче растопете го путерот и пржете го кромидот додека не омекне.

4. Додадете ги сечканите сушени домати и лукот и пржете сè заедно уште една минута.

5. Додадете го кремот за готвење и пармезанот, убаво измешајте и оставете го сосот да зоврие.

6. Додадете свежи листови спанаќ.

7. Посолете го сосот по желба.

8. Вратете го пилешкото во сосот и сè заедно варете уште неколку минути.

9. Послужете го пилешкото со варени тестенини. Добар апетит!

Откако го прочитавте нашиот предлог за вашето денешно мени, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за тестенини со ореви и магдонос.

Извор: punkufer.dnevnik.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар