Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир

Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир

Компирот е извор на гастрономска инспирација и може да се подготви на илјада и еден начин. Дали некогаш сте се обиделе да го испечете во мешавина од путер, пармезан и лук во прав? Тоа е фантастична комбинација која го подобрува вкусот, но и текстурата на компирот.

Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир

Потребни состојки:

  • 4 помали компири
  • 6 лажици путер
  • 3 лажици рендан пармезан
  • лук во прав по вкус и желба
  • сол и бибер по вкус и желба

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
  2. Се топи путерот и се става во правоаголен огноотпорен сад и се шири рамномерно на дното.
  3. Путерот зачинете го со пармезан и лук во прав.
  4. Добро измијте ги компирите. Исушете ги и пресечете го на половина. Ставете ги компирите во рерната на стопен путер со кората свртена нагоре.
  5. Ставете сол и бибер по вкус и желба.
  6. Ставете го печениот компир во рерна околу 40 до 45 минути, или додека не е готов.
  7. Оставете ги компирот да се излади најмалку пет минути пред да го извадите од огноотпорниот сад. Ако се обидете да ги извадите топол од садот, крцкавата кора ќе се распадне и ќе остане на дното на садот.
  8. Послужете со кисела павлака и свежи билки. Добар апетит!

Можеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за бургери со моркови и грав.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар