Претходно
Шпански омлет: Рецепт за вкусен доручек со компир и јајца
Шпанскиот омлет (Tortilla española) е традиционално јадење во Шпанија кое обично се јаде за доручек или како закуска. Ова вкусно јадење се приготвува од само неколку состојки како компир, јајца и кромид. Шпанскиот омлет е сличен на фритатата, но тој не се пече, а се пржи во тава. Погледнете како можете да го подготвите дома.
Потребни состојки (за 4 до 6 лица):
- 600 г компир
- 6 јајца
- 1 голем кромид
- растително или маслиново масло
- сол
Начин на подготовка:
- Измијте ги и исчистете ги компирите, а потоа исечете ги на мали парчиња. Ставете сол по вкус.
- Во голема тава додадете масло и пржете ги компирите околу 10 минути додека не омекнат.
- Важно е да ја задржат својата форма. Потоа, оставете ги да се оладат.
- Во тавата оставете малку масло и испржете го исечканиот кромид. Оставете да се олади.
- Во голем сад изматете ги јајцата.
- Додадете ги кромидот и компирот, а потоа истурете ја смесата во тавата.
- Пржете на умерена температура околу 7 минути. Нежно свртете го омлетот со шпатула и пржете уште 3 до 5 минути додека сите состојки не бидат целосно зготвени.
- Исечете го омлетот на триаголници и сервирајте топло. Добар апетит!
Погледнете го и овој рецепт за ладни сендвичи со краставица.