Ручек за 15 минути: Овие вкусни тортиљи ќе ве натераат да заборавите на доставата!
Подобро е да си направите сами ручек, отколку да порачате од некаде каде што не ни знаете што ставаат во оброците…
Потребни состојки за два оброка:
- 1/2 лажичка маслиново масло
- 1 чешне лук
- 500 грама печурки по ваш избор
- 2 тортиљи
- Домати
- Зелка
- Пиперки
- Сол
- Црвен пипер
- Кумин
- Бибер
Начин на подготовка:
Најпрво исчистете ги и исечкајте ги печурките на тенки плочки. Но, никако немојте да ги миете со вода, туку исчистете ги со сува крпа или четка. Загрејте го маслото на тава и додајте го исечканиот лук, и кога малку ќе се спржне, додајте ги печурките заедно со солта, црвениот пипер, куминот и биберот. Ставете отприлика по еден прстофат од овие зачини.
Оставете ги печурките да се пржат околу 10-тина минути, сè додека не пуштат вода, а ако сакате да го забрзате процесот, можете да ставите и капак врз тавата. Додека печурките се пржат, исечкајте ги доматите, пиперките и зелката, па додајте ги во тавата и добро промешајте. Оставете да се пржи сè заедно околу 1-2 минути.
Загрејте ги тортиљите во друга тава, па поделете ја смесата со печурките на половина и наредете ја на нив, па замотајте ги. Вашиот ручек е готов! Добар апетит.
Есенски деликатес: Пробајте го и овој рецепт за печена тиква со спанаќ и горгонѕола!