Рецепт за полнети пиперки со спанаќ и леблебија
Ова лесно летно јадење има совршен вкус и многу малку калории.
Потребни состојки:
- 4-5 пиперки
- 400 грама леблебија
- 100 грама ориз
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици доматно пире
- 1 гранче магдонос
- 1 гранче копар
- 1 лута пиперка
- 200 грама спанаќ
- 1 лимон
- 2-3 лажици маслиново масло
- 1 лажица кајен пипер
- црн пипер
- сол
Начин на подготовка:
Исечкајте го кромидот ситно. Загрејте го маслиновото масло во длабока тава и ставете го кромидот да се пржи. Ситно исечкајте ги чешнињата лук и додајте ги во тавата. Зачинете со сол, црн пипер и каен пипер.
Додајте го оризот и пржете додека зрната не станат проѕирни.
Исечете ги листовите спанаќ на големи парчиња и додајте ги во тавата. Додајте ги и ситно исечканата лута пиперка и магдоносот и копарот.
Турете го пире од домати и промешајте ја смесата. Додајте ја леблебијата, додајте малку и од течноста, измешајте добро и тргнете ја тавата од огнот.
Исечете ги врвовите на пиперките и чувајте ги дршките. Наполнете ги со смесата и наредете ги во сад за печење.
Повторно ставете ги дршките на полнетите пиперки, додајте една чаша топла вода или супа од зеленчук во садот за печење и ставете ги во рерна загреана на 200 Целзиусови степени да се печат 30 минути.
Погледнете го овој рецепт за зелени палачинки.