Рецепт за крцкави ќофтиња со месо и компир
Ќофтињата се вообичаена закуска во Холандија и најчесто се сервираат со пиво. Тие се нарекуваат „битербален“ и се приготвуваат од говедско месо кое се обликува во топчиња и се пржи сè додека не стане крцкаво. Денес ви го споделуваме рецептот за овие вкусни ќофтиња кои сигурно ќе ви се допаднат.
Потребни состојки:
- 3 лажици путер
- 100 грама кромид
- 100 грама шампињони
- 200 грама мелено говедско месо
- 40 грама брашно
- 250 милилитри млеко
- 400 грама компири
- 2 лажички морско оревче
- 2 лажички сол
- ½ лажичка шеќер
- 40 грама сирење
- масло за пржење
- лебни трошки
- 3 јајца
Сос:
- 2 лажици мајонез
- 2 лажици чили сос (по избор)
Начин на подготовка:
1. Сварете ги компирите и згмечете ги во облик на пире.
2. Растопете го путерот на средна температура. Испржете го кромидот и додадете ги печурките. Потоа додадете го меленото месо и пржете додека не порумени. Додадете го брашното и мешајте додека смесата не се соедини. Полека сипете го млекото и продолжете со мешање додека сосот не стане густ и мазен.
3. Додадете го пирето од компири, морското оревче, солта, биберот, шеќерот и сирењето. Добро измешајте ги состојките и варете додека не испари течноста. Оставете ја смесата настрана да се излади.
4. Обликувајте топчиња од смесата – ставете ги во садот со лебните трошки, па во садот со изматените јајца и на крајот повторно во садот со лебните трошки.
5. Загрејте го маслото и пржете ги топчињата во врело масло додека не поруменат и не станат крцкави. Послужете ги со мајонез и чили сос. На здравје!
Откако го прочитавте нашиот рецепт за холандски ќофтиња со месо и компир, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за шведски ќофтиња во кремаст сос.
Извор: punkufer.dnevnik.hr