Рецепт за домашен леб од тиква
Тиквата содржи антиоксиданти, растителни влакна, магнезиум, калиум и витамини Б, Ц, Е и К, додека нејзината кора е богата со провитамин А и со алфа и бета-каротен. Исто така, семките од тиква содржат протеини, манган, влакна, магнезиум, фосфор и цинк. Тиквата е нискокалорична намирница во којшто може да уживаат и дијабетичарите.
Погледнете како да подготвите здрав леб од тиква, а на врвот можете да додадете и семки кои се полни со протеини и со здрави масти.
Потребни состојки:
- 50 грама бадемово брашно
- 50 грама кокосово брашно
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1/2 лажичка прашок за печиво
- 1/2 лажичка цимет
- 1/4 лажичка сол
- 4 јајца
- 80 милилитри рафинирано кокосово масло, стопено
- 180 грама пире од тиква
- 120 грама еритритол (природен засладувач)
- 60 милилитри млеко по ваш избор
- 1 до 2 лажици сурови семки од тиква
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Во тава за печење ставете хартија за печење и намачкајте ја со масло.
2. Во голем сад додајте ги бадемовото и кокосовото брашно, сода бикарбоната, прашокот за печиво, циметот и солта. Измешајте сè заедно.
3. Во сад со средна големина, додајте ги јајцата, кокосовото масло, пирето од тиква, еритритолот и млекото. Измешајте сè заедно.
4. Додајте ги влажните состојки на сувите и промешајте.
5. Ставете ја смесата во тавата за печење и нанесете ја рамномерно. Одозгора ставете семки од тиква.
6. Печете 35 до 40 минути, сè додека чепкалка со којашто ќе проверувате не излезе чиста.
Погледнете го и овој рецепт како да направите посна салата со туна и пченка.