Рецепт за домашен кечап: Без хемиски додатоци!
Кечапот е еден од омилените сосови на многумина, но многумина го избегнуваат поради присуството на шеќер и хемиски состојки. Затоа ви споделуваме рецепт за вкусен и здрав домашен кечап.
Потребни состојки:
- 2 килограми зрели домати
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 1лажичка сол
- 1 лажичка црн пипер
- 1 лажичка сенф
- 1 лажичка мелен коријандер
- 1 лажичка мелен ким
- 1 лажичка мелена лута пиперка
- 1 лажица шеќер
- 1 чаша оцет
Начин на подготовка:
1.Измијте ги доматите и исечете ги на помали парчиња. Ситно исечкајте ги кромидот и лукот. Во големо тенџере, загрејте ги доматите, кромидот и лукот на средна температура додека не омекнат, околу 20 минути.
2. Тргнете го тенџерето од оган и испасирајте ги доматите со помош на сито. Вратете ги доматите во тавата и додадете сол, бибер, сенф, коријандер, ким, лута пиперка, шеќер и оцет.
3. Гответе на средна температура додека кечапот не се згусне, околу 1 час. Тргнете ја тавата од оган и оставете ја да се излади. Истурете го кечапот во стерилизирани тегли и чувајте го во фрижидер.
Откако го прочитавте нашиот рецепт за домашен кечап, можеби ќе сакате да прочитате и за лековитите својства на сокот од домати.
Извор: citymagazine.danas.rs