Претходно
Рецепт: Мафини со вкус на ванила и карамела
Ако сакате да јадете нешто вкусно и слатко, а немате многу време, тогаш овие мафини ќе станат вашето омилено уживање. Потребни се половина час и дванаесет состојки за да се подготват.
Потребни состојки:
За тестото (состојки за класични мафини):
- 120 гр брашно
- половина лажичка сол
- прашок за печиво
- 120 милилитри масло
- 1 лажица шеќер
- 1 јајце
- 2 лажички екстракт од ванила
- 65 гр слатка павлака
За филот:
- 110 гр путер
- 150 гр кафеав шеќер
- 65 гр шлаг
- 2 лажички екстракт од ванила
- 200 гр шеќер во прав
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 175 степени и подгответе го калапот за мафини.
- Изматете ги брашното, прашокот за печиво и солта во една голема чинија. Оставете ги настрана. Во друг сад изматете ги јајцата и шеќерот додека не се запенат, а потоа додајте ги маслото и ванилата.
- Потоа, додајте ги сувите состојки и слатката павлака и измешајте. Со лажица ставете го тестото во калапот – наполнете 2/3 од калапот. Печете околу 20 минути.
- Оставете ги да се оладат на собна температура, а за тоа време растопете го кафеавиот шеќер со путерот и додајте го шлагот. Кога шеќерот ќе се стопи целосно, оставете го на огнот 2 минути. Кога ќе го карамелизирате шеќерот, смесата ќе има одличен вкус!
- Тргнете го од огнот и измешајте го со екстрактот од ванила. Потоа, матете го шеќерот во прав со миксер неколку минути, додајте го кремот и измешајте со средна брзина.
- Ставете го филот на мафините со помош на шприц за шлаг.
Можеби ќе сакате да го пробате и овој лесен и брз рецепт за овошни мафини без брашно.