Полнет модар патлиџан подготвен на здрав начин
Модрите патлиџани се честа намирница на менито на љубителите на зеленчук, бидејќи се совршена и вкусна замена за месото. Затоа ви предлагаме да го погледнете овој рецепт со модар патлиџан што може да биде вкусна замена за вашиот стандарден ручек.
Потребни состојки:
- 1 модар патлиџан
- 2 лажички маслиново масло
- 1 средно младо кромитче (сечкано)
- 80 грама исечкани печурки
- 5-6 мали домати
- 1 лажица доматен сос
- 2 чешниња ситно сечкан лук
- 90 грама варена киноа
- ½ лажичка мелен ким
- 1 лажица сечкан свеж магдонос + за декорација
- Сол и бибер по вкус
- 1 лажица таан
- 1 лажичка сок од лимон
- ½ лажичка лук во прав
- Вода за разредување
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Исечете го модриот патлиџан на половина и извадете дел од средината за да направите дупка. Ставете го во тава на хартија за печење, посипете го со една лажичка маслиново масло и малку сол и печете го околу 20 минути. Додека модриот патлиџан се пече, спремете го полнењето.
Остатокот од маслиновото масло ставете го во тавче, додадете ги печурките и кромидот и пржете ги околу 5 минути, додека не станат меки. Додадете ги доматите, киноата и зачините и варете додека течноста не испари. Кога модриот патлиџан ќе се испече, извадете го од рерна и пополнете го со смесата што претходно ја подготвите. Намалете ја рерната на 180 степени и ставете го наполнетиот модар патлиџан да се пече уште 10 минути.
Во меѓувреме измешајте ги таанот, лимоновиот сок, лукот, малку вода, сол и бибер. Истурете ја смесата врз модриот патлиџан, додадете малку магдонос и уживајте.
Автор: Ана Ќурчиевска