Пилешко во сос од портокал

Пилешко во сос од портокал

Одличен предлог за денешниот ручек

pileshko-vo-sos-od-portokal-kafepauza.mk

Потребни состојки:
  • 8 помали парчиња пилешки гради
  • 150 мл сок од портокал
  • 1 рендана кора од портокал
  • 1 цел портокал
  • 1 лажичка сенф
  • 20 грама кафеав шеќер
  • 40 грама маргарин
  • 2 лажици масло
  • 2 лажички густин
  • 1 лажица мешавина од суви зачини
Начин на подготовка:
  1. Истанчете ги малку пилешките филети, потоа посипете ги со сув зачин и премачкајте ги со сенф.
  2. Во поголема тава загрејте го маслото и половина од маргаринот, па полека пржете од двете страни околу 6-7 минути. Потоа извадете ги парчињата на чинија.
  3. Во истата тава ставете го преостанатиот маргарин, кората, сокот од портокал и шеќерот, и со мешање гответе околу 3-4 минути. Додајте го густинот измешан со малку вода и на крај портокалот, излупен и исечен на тенки крукчиња. Уште малку гответе и по потреба разредете со вода и дополнително посолете.
  4. Пилешките стекови сервирајте ги во чинии, на секоја ставете по некое крукче портокал и одозгора врз сè прелијте со жешкиот сос. Како прилог можете да послужите варен ориз, а по желба и друг варен зеленчук.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар