Претходно
Пилешко во сос од портокал
Одличен предлог за денешниот ручек
Потребни состојки:
- 8 помали парчиња пилешки гради
- 150 мл сок од портокал
- 1 рендана кора од портокал
- 1 цел портокал
- 1 лажичка сенф
- 20 грама кафеав шеќер
- 40 грама маргарин
- 2 лажици масло
- 2 лажички густин
- 1 лажица мешавина од суви зачини
Начин на подготовка:
- Истанчете ги малку пилешките филети, потоа посипете ги со сув зачин и премачкајте ги со сенф.
- Во поголема тава загрејте го маслото и половина од маргаринот, па полека пржете од двете страни околу 6-7 минути. Потоа извадете ги парчињата на чинија.
- Во истата тава ставете го преостанатиот маргарин, кората, сокот од портокал и шеќерот, и со мешање гответе околу 3-4 минути. Додајте го густинот измешан со малку вода и на крај портокалот, излупен и исечен на тенки крукчиња. Уште малку гответе и по потреба разредете со вода и дополнително посолете.
- Пилешките стекови сервирајте ги во чинии, на секоја ставете по некое крукче портокал и одозгора врз сè прелијте со жешкиот сос. Како прилог можете да послужите варен ориз, а по желба и друг варен зеленчук.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.