Наш предлог за денешното мени: Полнети тиквички кои се топат во уста!

Наш предлог за денешното мени: Полнети тиквички кои се топат во уста!

Доколку сакате да пробате нов рецепт со тиквички ви предлагаме да подготвите полнети тиквички со колбас, рикота и спанаќ. Секако, ако не сте љубители на месо, можете да го замените колбасот со варен грашок и да уживате во ова вкусно јадење.

Наш предлог за денешното мени: Полнети тиквички кои се топат во уста!

Потребни состојки:

  • 3 поголеми тиквички
  • 350 грама печеница или свежи колбаси
  • 400 грама свеж спанаќ
  • 4 чешниња лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • 200 грама рикота
  • 150 грама пармезан
  • 150 грама моцарела
  • 1 јајце
  • сол, бибер, босилек, црвен пипер
  • 1 тегла сос од домати или Arrabiata сос

Начин на подготовка:

1. Добро измијте ги тиквичките и тенко исечете ги по должина. Наредете ги во сад за печење и покријте ги со хартија за да се ослободи вишокот течност. Оставете ги околу 20 минути.

2. Подгответе го филот. Ставете ги колбасите во тава и пржете ги на тивок оган. Извадете ги колбасите од тавата и додадете лук и спанаќ. Пржете околу пет минути.

3. Во садот со колбасот додадете ги приготвениот спанаќ, моцарелата, рикотата, пармезанот и јајцето. Зачинете со сол, бибер, босилек и црвен пипер.

4. Отстранете ја хартијата од парчињата тиквички и соберете го вишокот течност. Врз секое парче тиквичка нанесете фил и внимателно завиткајте ги парчињата во ролна.

5. Во сад за печење ставете сос од домати или arrabbiata сос, наредете ги тиквичките, посипете со моцарела и печете околу 25 минути на температура од 200 степени целзиусови. На здравје!

Откако го прочитавте нашиот рецепт за полнети тиквички, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за печени тиквички со сирење и ракчиња.

Извор: punkufer.dnevnik.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар