Претходно
Крем супа од печурки
Вкусната крем супа од свежи печурки, во комбинација со препечен леб е одличен избор за топло предјадење.
Потребни состојки:
- 150 грама исечкани шитаке печурки
- 100 грама шампињони
- 50 грама маргарин
- 2 исечкани кромиди
- 15 грама брашно
- Коцка за супа измешана во 200 милилитри вода
- 250 милилитри павлака за готвење
- Прстофат сол и бибер
Начин на подготовка:
Растопете го маргаринот во големо тенџере на средна температура. Динстајте ги кромидот и печурките 10-тина минути, додека не омекнат. Постепено додавајте го брашното и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Постепено додавајте ја растворената коцка супа и повремено мешајте.
Кога супата ќе згусне, додајте павлака, па потоа зачинете со сол и бибер.
Сервирајте ја супата топла, со препечен леб.
Пробајте ја и оваа здрава и посна чорба со спанаќ.