Крцкаво и вкусно: Рецепт за вкусни шницли од зелка и сирење
Подготовката не е комплицирана и не се потребни скапи состојки, а овој оброк може да послужи и како гарнир за скара.
Потребни состојки:
- 1 мала главица зелка
- 50-70 мл маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 1 лажичка сол
- ¼ лажички мелен црн пипер
- 40 грама ореви
- 1-2 лажици балсамичен оцет или сок од лимон
- рендан пармезан, сечкани свежи билки, како што се мајчина душица или магдонос
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Ставете хартија за печење на плехот и подмачкајте го. Исечете го долниот крај на главицата зелка (каде што е коренот) и оставете го настрана. Ставете ја главицата на штица за сечење и исечете ја на парчиња дебели околу 2 см.
2. Изматете ги маслиновото масло, лукот, солта и биберот и премачкајте ги парчињата од двете страни, ставете ги во плехот и печете 26-28 минути или додека не станат крцкави на рабовите и не омекнат на средина.
3. Испечете ги оревите во сува тава додека не почнат да мирисаат, а кога ќе се изладат малку, исечкајте ги на парчиња.
4. Посипете ја печената зелка со пармезан, со оцет или со сок од лимон, со свежи билки и со ореви.
Прочитајте ги овие 10 трикови за ручекот да изгледа како да е од најдобриот ресторан.