Готови за 15 минути: Тестенини со брокула и лимон идеални за топлите денови
Кога температурите се високи, сите сакаат да го сведат на минимум времето поминато пред шпоретот. Секоја идеја за брз и хранлив ручек е добредојдена, а еден од предлозите е тестенини со брокула што се подготвуваат за 15 минути.
Потребни состојки (за 4 порции):
- 1/2 кг кратки тестенини по желба
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица несолен путер
- 1/2 кг брокула, крупно исечкана
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- рендана кора и сок од 1 лимон
- 120 мл слатка павлака
- 45 грама рендан пармезан
- сол и црн пипер
- 65 гр борови ореви
- 3 лажици сечкан свеж босилек
Начин на подготовка:
1. Ставете ги тестенините во зовриена солена вода и варете ги според упатството на пакувањето.
2. Додека се варат тестенините, загрејте ги маслиновото масло и путерот во голема тава на средно-висока топлина. Додајте ја брокулата и пржете околу пет минути. Додајте ги лукот, кората од лимон и сокот и пржете околу една минута.
3. Додајте ја павлаката и оставете да зоврие на средна топлина. Додајте го пармезанот.
4. Исцедете ги тестенините и додајте ги во сосот. Зачинете со сол и црн пипер. Декорирајте со борови ореви и босилек.
Погледнете како да ги направите овие тестенини со фета и уживајте во неверојатниот вкус.