Претходно
Есен на вашата трпеза: Кремаста супа со сланина и кромид
Со паѓањето на температурите и доаѓањето на пократки денови, сега е совршено време да внесете малку топлина и удобност на вашата трпеза. Оваа кремаста супа со сланина и кромид е одличен начин да ја започнете сезоната на есенски супи со едноставен рецепт кој дава вкусен резултат.
Потребни состојки:
- 4 парчиња сланина
- 1 среден кромид (ситно сечкан)
- 1 чешне лук (мелен)
- 125 г брашно
- ¼ лажичка сушена мајчина душичка
- ½ лажичка сол
- 1 литар пилешка супа
- 240 г павлака
- 125 г рендан пармезан
- ½ лажичка мелен црн пипер
- ¼ до ½ лажичка табаско сос
- ситно сечкан свеж пипер за украсување
Начин на подготовка:
- Во тенџере пржете ја сланината околу 6 до 7 минути. Оставете настрана, а потоа исечкајте ја.
- Ставете го сечканиот кромид заедно со сланината во тава и пржете околу 10 минути. Потоа додајте го лукот.
- Потоа додадете го брашното, мајчината душичка, солта, мешавината со кромидот и варете на средно-тивок оган за 2 минути. Додајте ја пилешката супа и мешајте додека состојките не се комбинираат.
- Кога ќе зоврие, намалете го огнот и оставете уште 5 минути за да згусне. Потоа додадете ги павлаката, пармезанот и варете 1 до 2 минути. Ако супата е премногу густа додадете малку вода.
- Украсете со свеж пипер или по желба.
Погледнете го и овој рецепт за крцкави ќофтиња од компири и сирење.