Претходно
Австријска кујна: Рецепт за вкусна чоколадна торта
Ова е стар рецепт која датира од втората половина на 19 век, а еве како можете да го направите дома.
Потребни состојки:
- 9 јајца
- 1 ванилин шеќер
- 150 г шеќер
- 100 г скршени бисквити
- 50 милилитри сируп со вкус по избор
- 60 г путер
- 100 г мелени лешници
- 200 г чоколадо за готвење
- 300 г џем од кајсија
- 200 г шеќер во прав
Начин на подоготовка:
- Земете 8 јајца и одделете ги белките од жолчките. Изматете ги жолчките со 75 г шеќер и ванилин шеќер додека не се стопи шеќерот. Разбијте ги белките со миксер со преостанатиот шеќер. Додајте ги изматените белки во садот со изматените жолчки и промешајте со процесор за храна/миксер. Потоа додајте ги бисквитите, мелените лешници, 100 г рендано чоколадо и мешајте додека смесата не се соедини.
- Пренесете ја смесата во кружен, подмачкан калап. Печете 20 минути на 180 степени. Стопете го преостанатото чоколадо на пареа, додајте путер и мешајте додека путерот не се стопи. Додајте едно јајце и шеќер во прав. Промешајте.
- Кога тортата е готова, исечете ја на три еднакви делови за да добиете 3 кори. Ставете го првиот дел на плех, посипете сируп и премачкајте со џем. Повторете го процесот со останатите кори. Премачкајте ја целата торта со чоколаден прелив. Украсете со мелени лешници.
Moжеби ќе сакате да го пробате и овој рецепт за бела бајадера.