Претходно
10 рецепти кои се одлични за во есен
8. Говедски одрезок на скара со чимичури сос
Потребни состојки:
- 700 г говедски одрезок
- 1 лажица маслиново масло
- ½ лажиче сол
- Малку бибер
- 75 мл чимичури сос
За подготовка на сосот:
- 120 мл црвено вино или балсамиран оцет
- 2 главици исечкан кромид
- 4 чешниња лук
- ½ лажиче сол
- 1 чили пиперче, исечкано на коцки
- 40 г исечкан магданос
- 80 чаши свеж исечкан коријандер
- 15 г свежо оригано
- 180 мл екстра девствено маслиново масло
Начин на подготовка:
- Намачкајте го стекот со маслиново масло, сол и бибер и оставете го 30-тина минути на собна температура. За тоа време можете да го подготвите чимичури сосот.
- Измешајте ги оцетот, кромидот, лукот, солта и чили пиперчето во мал сад и оставете да постои 10 минути. Во меѓувреме исечкајте ги магдоносот, коријандерот и ориганото. Додадете ги во мешавината со оцетот, потоа додајте го маслото и мешајте додека не се изедначат сите состојки. Оставете настрана.
- Испечете го стекот, ако сакате средно печен тогаш потребни ви се 4-5 минути на секоја страна. Потоа исечкајте го тенко и послужете со голема количина од сосот.
Од кога тоа сланината е „панчета“?