Претходно
10 рецепти кои се одлични за во есен
7. Салата од кељ и зелје со сланина и пекорино
Потребни состојки за 3-4 порции:
За преливот:
- 2 лажици сок од лимон
- 1 лажица сенф
- 1 лажиче ситно исечкан кромид
- 1 иситнето чешне лук
- 1/8 лажиче сол
- Прстофат бибер
- 60 мл екстра девствено маслиново масло
За салатата:
- 150-200 г ситно исечкан кељ
- ½ кг иситнет прокељ
- 3-4 ленти сечкана мисиркина сланина
- 20 г печени сечкани бадеми
- 50 г рендано пекорино сирење
Начин на подготовка:
- Сите продукти од преливот измешајте ги во мал сад. На крајот додадете го маслиново масло и убаво измешајте.
- Во голем сад ставете ги сечканиот кељ и прокељот. Додадете сланина, лешници и сирење.
- Турете го преливот и мешајте ја салатата со раце додека сите состојки добро не се распоредат.
Од кога тоа сланината е „панчета“?