Водич низ светот за љубителите на скара

Водич низ светот за љубителите на скара

Правењето скара изгледа како нешто наједноставно на светот – стави месо врз жар и за неколку минути имаш ручек. Сепак, тоа е многу повеќе од најобично печење месо. Начинот на подготвување на скарата и печењето на месото во различни делови од светот покажува дека секој народ во тоа вметнува еден дел од себе и својата култура. Некаде ставањето стек врз жар е доволно, на друго место скарата е незамислива без приготвување колбаси или додавање на разни зачини врз месото. Сите јадат тоа што им дава природата околу нив и го подготвуваат на начинот на кој што низ годините се привикнувале на таа иста природа.

Шиш таук (Либан и други земји од Блискиот Исток)

Шиш таук (Либан и други земји од Блискиот Исток)

Следната галерија изобилува со фотографии кои покажуваат како културата на луѓето од одреден регион го обликува изгледот на нивниот оброк подготвен на жар.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар