Како изгледа производството на чоколадо?
Дом Рамзи од Лондон произведува чоколадо и решил да сподели како изгледа целиот процес. Речиси целото чоколадо во светот е произведено во огромни фабрики од 4 или 5 големи компании. Сепак постои движење каде што страсните љубители на чоколадо го прават „од зрно до чоколадо“. Еве како изгледа тој процес.
Овој цвет е почетокот на секое чоколадо што сте го изеле. Расте директно на стеблото и големите гранки на какао дрвото. Фотографијата е направена во Хаваи, единственото место во САД каде што се одгледуваат какао дрва.
На оваа фотографија се гледаат плодовите какао кои растат од големите гранки на дрвото.
Плодовите имаат неколку бои. Причината се мали генетски разлики во какаото.
Во секој плод има од 25 до 40 зрна какао.
Зрната се обвиткани со слатка бела пулпа.
Продолжува на следната страница…