Полнети крофни со фил од кафе

Полнети крофни со фил од кафе

Кој може да одолее на вкусот и мирисот на домашните полнети крофни? Меки, вкусни и неодоливи, крофните се еден од омилените десерти на секој љубител на слатките задоволства. Но, во последно време често пати ѝ се дава предност на печената храна, наспроти пржената, како поздрава варијанта, па затоа се одлучивме да подготвиме токму ваков рецепт за печени полнети крофни.

1-polneti-krofni-so-fil-od-kafe-kafepauza.mk

Потребни состојки:
За крофните:
  • 1 чаша топло млеко
  • 1 лажица путер
  • 2 ½ чаши брашно
  • ¾ чаши шеќер
  • 1 ½ лажици сув квасец
  • 1 мала лажичка екстракт од ванила
  • 150 г чоколадо за декорација
За филот од кафе:
  • 3 лажици пченкарен скроб
  • 1 мала лажичка Браво кафе
  • ½ чаша + ¼ чаша шеќер
  • 2 чаши млеко
  • 4 жолчки
  • 2 лажици путер
  • 1 мала лажичка екстракт од ванила

2-polneti-krofni-so-fil-od-kafe-kafepauza.mk

Начин на подготовка:
  1. Топлото млеко и путерот ставете ги во длабок сад и мешајте додека смесата се соедини.
  2. Брашното пресејте го со сито и ставете го во сад за месење, па додајте ги квасецот и шеќерот. Измешајте ги состојките и во средината направете мал отвор.
  3. Во садот со брашното додајте го екстрактот од ванила и турете ја смесата од млеко и путер. Мешајте со лажица додека се формира тесто.
  4. Врз набрашнета површина ставете го тестото и продолжете со месење за време од 5 до 10 минути. Од тестото формирајте голема топка.
  5. Земете чист длабок сад и намрсете го. Во садот ставете го тестото и покријте го со најлонска фолија и така припремено оставете го на топло место додека тестото двојно да нарасне за време од 1 час.
  6. Во меѓувреме подгответе го филот. Во тенџере на оган, на средно висока температура ставете 1 и ½ чаша млеко да се вари. Во млекото додајте ½ чаша шеќер и повремено мешајте за да не загори млекото.
  7. Во друг сад ставете ги пченкарниот скроб, ¼ чаша шеќер и лажичката Браво кафе. Измешајте ги, а потоа додајте ½ чаша млеко и жолчките. Измешајте со жица за матење за да добие хомогена смеса.
  8. Штом млекото зоврие, намалете ја температурата. Во садот со смесата од кафе, постепено додавајте по малку од врелото млеко и константно мешајте за да се распореди топлината. Потоа, смесата од јајца и кафе ставете ја во тенџерето во кое се вареше млекото. Тенџерето ставете го на огнот и кремот од кафе варете го додека се згусни. Штом кремот ќе ја добие посакуваната густина, тенџерето тргнете го од огнот, а потоа додајте ги путерот и ванилата. Добро измешајте и оставете го филот да се излади.
  9. Работната маса набрашнете ја и ставете го тестото. Со помош на рацете или сукало формирајте кружна кора со дебелина од 2 до 2,5 см.
  10. Од кората со помош на калап или чаша исечете крофни. Крофните редете ги во тава обложена со хартија за печење и по желба оставете ги да нараснат за време од 30 минути.
  11. Тавата со крофни ставете ја во загреана рерна на 200 степени и печете ги за време од 10 до 15 минути додека добијат златно кафеава боја. Печените крофни извадете ги од рерната и оставете ги да се изладат.
  12. Кремот од кафе ставете го во готварски шприц и со него полнете ги крофните. По желба, крофните може да ги пресечете на половина и да ги премачкате со фил.
  13. Чоколадото растопете го на пареа, а потоа со него чоколадирајте ги полнетите крофни со фил. На крај, декорирајте го со парчиња чоколадо или јаткасти плодови по желба. Тоа е тоа!

Рецепт и фотографии: Sezahrana.mk


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар