Вкусна комбинација од кафе и топло чоколадо за љубителите на француската кујна
Густо париско топло чоколадо и храбро црно кафе – совршен пијалак за секое време
Потребни состојки:
- 240 милилитри свежо подготвено црно кафе
- 375 милилитри млеко
- 120 милилитри слатка павлака
- 1 лажица шеќер во прав
- 220 грама темно чоколадо, исечкано на парчиња
Начин на подготовка:
Ставете ги млекото, слатката павлака и шеќерот во сад со средна големина, измешајте и загрејте ги на среден оган. Кога ќе почнат да се појавуваат балончиња од страните, веднаш тргнете го садот. Не дозволувајте смесата да зоврие!
Додајте го исечканото чоколадо и оставете да отстои околу 2 минути, а потоа мешајте додека не добиете хомогена смеса. Оставете да отстои уште 5 минути.
Распоредте го претходно подготвеното кафе во 4 шолји, па одозгора дополнете со чоколадната смеса. За крај, слободно декорирајте со шлаг пена и чоколадни трошки.
Совет: Доколку исечканото чоколадо не се топи, вратете го садот на тивок оган и мешајте сè додека не се растопи.
Ако ви се допадна овој рецепт, пробајте го и ова Барселонско топло чоколадо!
Делува убаво, но каде е кафето и кога се меша или додава?
Прво се сипува кафето, па се дополнува со чоколадната смеса. Го преработевме малку текстот за да биде појасна постапката.