Торта од кафе, чоколадо и лешници: Совршена за најубавите моменти во вашиот живот
На прв поглед овој рецепт делува комплицирано, но верувајте дека вреди
Потребни состојки:
За тестото:
- 190 грама бисквити
- 25 грама шеќер
- 20 грама млеко во прав
- 3 грама морска сол
- 33 грама несолен путер, стопен
- 55 грама слатка павлака
- 2 лажички Нутела
За филот:
- 465 грама слатка павлака
- 200 грама млеко
- 135 грама шеќер
- 20 грама какао во прав
- 2 грама морска сол
- 135 грама жолчки
- 1 лажица инстант кафе
- 250 грама темно чоколадо, стопено
За преливот:
- 110 грама шеќер во прав
- 2 лажици вода
- 1 шака лешници, печени, излупени и исечкани
- 300 грама шлаг пена
- 2 лажици шеќер во прав
Начин на подготовка:
За да ја направите кората, најпрво ставете ги бисквитите во процесор за храна со цел да добиете ситни трошки. Префрлете ги во сад со средна големина и додајте им го шеќерот, млекото во прав и солта. Изматете ја слатката павлака заедно со стопениот путер и додајте ги кај сувите состојки. Мешајте сè додека целосно не се комбинираат, а потоа додајте и Нутела. Поставете ја смесата во сад каде што претходно сте ставиле хартија за печење и ставете ја во замрзнувач.
За да го направите филот, загрејте ги слатката павлака и млекото. Во голем сад, измешајте ги заедно жолчките, шеќерот, какаото и солта. Мешајте сè додека целосно не се комбинираат. Кога мешавината со слатката павлака ќе почне да врие, полека сипете ја мешавината со јајцето, додека постојано мешате. Вратете го тенџерето на оган и додајте го и кафето. Оставете да се вари на тивко и повремено мешајте сè додека температурата на мешавината не достигне 180 степени. Сипете го филот низ цедалка во друг сад и додајте го стопеното чоколадо, па со миксер соединете ги сите состојки. Покријте го добро садот и оставете ја смесата околу 3 часа во фрижидер.
Откако филот ќе се олади, нанесете го рамномерно на кората и замрзнете го на 4 часа, или пак, уште подобро, оставете го да отстои цела ноќ. Во меѓувреме, направете го преливот од лешници. Поставете хартија за печење во еден сад за готвење и рамномерно нанесете ги лешниците. Додајте го шеќерот, заедно со водата во мало тенџере и варете ги на среден оган. Не мешајте. Оставете да се вари сè додека шеќерот не почне да се топи и да ја менува својата боја. Исклучете го шпоретот и внимателно сипете ја карамелата над лешниците. Тргнете настрана да се олади.
Извадете ја тортата од замрзнувач и оставете ја во фрижидер на околу 3 часа пред да ја сервирате. Кога сте подготвени за сервирање, поставете ги лешниците како завршен слој. Изматете ја шлаг пената со шеќерот во прав и декорирајте го врвот на тортата.