5-те најчести грешки при подготовката на палачинки
Ако не сакате да добиете изгорени, невкусни или брашнести палачинки, прочитајте кои се најчестите грешки што ги прават луѓето и како да ги избегнете.
Мешањето на влажните и сувите состојки се врши одделно
Општо правило при правењето палачинки е: „Сувите состојки треба темелно да се комбинираат во еден сад пред додавањето на течните состојки“. Исто така, течните состојки треба темелно да се измешаат пред да се спојат со сувите состојки. Така ќе добиете хомогено тесто и ќе го намалите ризикот од прекумерно мешање.
Прекумерно мешање на тестото
За палачинките да бидат меки, смесата не треба да се меша премногу. За да се ослободат од грутките, луѓето често го мешаат тестото премногу долго. На тој начин, се отстрануваат меурчињата воздух од смесата, а тоа може да доведе до прекумерен развој на глутен, што значи дека ќе имате жилави палачинки.
Ги правите палачинките веднаш откако ќе ја подготвите смесата
Тестото за палачинки треба да го оставите да „одмори“ најмалку 20 минути откако ќе го направите. Уште подобро е ако го оставите да стои 30-45 минути за да добиете меки палачинки.
Печење на погрешна температура
Ако огнот е премногу силен, палачинките ќе изгорат на рабовите или средината ќе остане жива, а понекогаш и обете. Ако огнот е премногу слаб, останатите палачинки ќе се оладат додека ја печете последната палачинка.
Покрај тоа, никогаш не треба да ја ставате смесата за палачинки во ладна тава. Загрејте ја тавата на умерена топлина околу три минути пред да ја додадете смесата.
Вртење на палачинките
Најдобри резултати ќе постигнете со вртење на зглобот, така што ќе ја движите тавата нагоре, што доведува до лизгање на палачинката нагоре и надвор од садот, додека директно се крева раката во која тавата остава делумен вакуум под палачинката за да остане во тавата. Меѓутоа, нема потреба да ја вртите палачинката повеќе од еднаш.
Погледнете го овој рецепт за „зебра“ палачинки.