Зошто треба да водите сметка за гликемискиот индекс на храната што ја консумирате?
Гликемискиот индекс на храната ни кажува колкаво е влијанието на 50 грама јаглехидрати врз нивото на гликозата, односно шеќерот во крвта.
Намирниците со висок гликемиски индекс би требало да ги консумирате само во одредени ситуации, и тоа после тренинг, додека е зголемена инсулинската чувствителност. Доколку имате лоша инсулинска чувствителност или пак недоволно лачење на инсулин, гликозата не може да се потроши, па се зголемува нивото на шеќер во крвта. Ова е нарушување што на сите ни е познато како дијабетес. За да го намалите ризикот од појава на дијабетес, важно е да внимавате на гликемискиот индекс на храната што ја консумирате.
Гликемиски индекс на храна и пијалаци на скала од 0 до 100
- Низок гликемиски индекс (до 55): Брокула, интегрален леб, јаболка, јагоди, јогурт, краставици, леќа, млеко, морков, наут, кафеав ориз, цреши…
- Среден гликемиски индекс (од 56 до 69): Банани, цвекло, грозје, јаворов сируп, киви, варен компир, пченка, кускус, мармалад, смокви…
- Висок гликемиски индекс (над 70): Бел леб, бел ориз, чипс, газирани пијалаци, лубеница, мед, палента, печен компир, пиво…
Погледнете и кои се раните симптоми на дијабетес коишто не треба да ги игнорирате.