Зошто е опасен позеленетиот дел од компирот?

Зошто е опасен позеленетиот дел од компирот?

Сигурно досега имате забележано дека дел од компирот понекогаш позеленува. Тој дел од него е опасен по здравјето и не е пожелно да го јадете. Доволно е само да го отсечете и потоа можете да го зготвите другиот дел.

Зошто е опасен позеленетиот дел од компирот?

Зелениот дел од компирот е зелен поради тоа што содржи хлорофил, кој воопшто не е опасен, но е знак дека тој дел на компирот содржи поголеми количини на отровот соланин. Тој на компирот му служи за заштита од паразити и штетници, но е отровен и за луѓето. Сепак, тоа не треба премногу да ве плаши затоа што треба да изедете неверојатно многу зелен компир за да ви се слоши и да повраќате. Човек кој тежи само 50 килограми треба да изеде дури 8 килограми од овој зеленчук за да почувствува нешто, но добро е да се знае дека овој дел не е добар за телото.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар