Здрава и вкусна пита со јаболка и бадеми (без глутен и без лактоза)
Рецепт од соништата!
Потребни состојки:
- 200 грама бадеми
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1/2 лажичка цимет
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 60 милилитри маслиново масло
- 60 милилитри мед
- 2 јајца
- 2 големи јаболка, излупени, исчистени и тенко исечкани
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени и поставете хартија за печење во тавата која ќе ја користите за овој рецепт. Во среден сад, измешајте ги заедно бадемите, прашокот за печиво, циметот и ванилата. Додека мешате, додајте ги и маслиновото масло, медот и јајцата и не престанувајте сè додека сите состојки не се соединат.
Поставете ја смесата врз хартијата за печење во тавата, а потоа наредете ги парчињата јаболка врз неа, така што ќе формираат ружа. Почнете од средината и движете се кон надвор сè додека не ги искористите сите парчиња. Печете 45 до 60 минути, или сè додека питата не се стврдне, а јаболката добијат светло кафеава боја на краевите.