Вкусно рижото со печурки
Рижото на кое нема да можете да му одолеете… Потребни состојки:
- 1,5 л пилешка супа
- 3 лажици маслиново масло
- 450 г стари шампињони
- 450 г млади (бели) шампињони
- 2 млади кромитчиња, ситно сечкани
- 300 г ориз
- половина чаша бело суво вино
- 4 лажици путер
- 30 г рендан пармезан
- сол и бибер по вкус
Начин на подготовка:
1. Супата загрејте ја на ниска температура.
2. Загрејте 2 лажици маслиново масло во поголема тава на средна топлина. Ставете ги печурките и гответе 3 минути додека не станат омекнати. Потоа сипете ги печурките заедно со нивниот сок во еден сад.
3. Ставете 1 лажица маслиново масло во истата тава и пропржете го кромидот.
4. Потоа во кромидот сипете го оризот, постојано мешајќи. Кога оризот ќе добие златно-жолта боја, додадете го виното и мешајте додека оризот не го впие.
5. Додадете 150 мл од супата и мешајте додека оризот не ја апсорбира во целост. Потоа додадете повторно 150 мл од супата и повторно мешајте додека оризот не ја впие. Повторете ја постапката со целото количество супа.
6. Откако ќе завршите со оваа постапка тргнете го оризот од оган, додадете ги печурките, путерот и пармезанот. Убаво измешајте, ставете сол и бибер по вкус и сервирајте додека е топло.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.