Тајни состојки кои познатите готвачи сакаат да ги користат
6. Волфганг Пак: Лук, ѓумбир и паста од млад кромид
Волфганг Пак изјавил дека оваа мешавина му била тајно оружје со години. Рецептот е едноставен – една лажица исечкан ѓумбир, една и пол лажица исечкан лук и 3 парчиња сомелен млад кромид.
7. Џофри Закариан: Француски солен путер
Веројатно ние не би ја откриле разликата помеѓу разни видови путер. Но, според Џофри:
„Францускиот солен путер е толку кремаст и неверојатен, а солта го прави сосот побогат.“
8. Алекс Гуарнашели: Вустершир сос
Оваа готвачка го додава овој сос во речиси секој нејзин оброк.
„Го користам во речиси сè. Како да ја пополнува празнината во вкусот која понекогаш недостига. За мене ова е тајно оружје бидејќи додава сол дури и по готвењето.“
9. Гај Фиери: Аншови
„Аншовите не го добиваат потребното внимание. Сакам да ги додавам во моите сосови за да создадам длабочина и малку соленост. Одлични се за италијанските оброци.“
10. Марк Марфи: Еспресо
Марк Марфи има навистина импресивно резиме. Па кога го користи еспресото повеќе од пијалак, сигурно е во право.
„Ова е тајна состојка за совршен чоколаден мус, како и за маринада за месо.“
Продолжува на следната страница…