Сутлијаш со јаболка и цимет

Сутлијаш со јаболка и цимет

Верзија на сутлијашот која не сте ја пробале до сега

Сутлијаш со јаболка и цимет

Потребни состојки:
  • една шолја ориз
  • 3 шолји млеко
  • 2 јаболка, излупени и исечкани на коцкички
  • една лажица брашно
  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • една лажица путер
  • ½ лажичка цимет
  • ¼ лажичка сол
  • цимет за декорација
Начин на подготовка:

Во длабок сад на оган ставете го путерот да се растопи, а потоа додајте му ги јаболката, половина од шеќерот, циметот и солта. Гответе околу пет минути додека јаболката омекнат, а потоа извадете ги во друг сад. Ви истиот сад во кој ги готвевте јаболката, сега ставете го оризот и остатокот од шеќерот. Брашното додајте го во млекото, измешајте добро и почнете полека, малку по малку, да го додавате во оризот. Кога ќе почне да врие, намалете на тивок оган, покријте го садот со капак и оставете го да крчка околу 25 минути. Тогаш би требало оризот да се свари и да стане мек. Потоа во садот додајте ги и јаболката кои беа на страна заедно со екстрактот од ванила. Оставете малку да се излади, при што сутлијашот ќе се згусне уште малку и послужете попрскано со цимет.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар